ßßß Cookit - przepis na Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku

Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku

nazwa

Wykonanie

Witajcie poświątecznie. Leniwe dni teraz nastały, odpoczynek i luz - to lubię najbardziej w tym okresie. Również z lenistwa gotować się nie chce, trzeba wykorzystać resztki jedzenia, które zostały po Świętach, bo już odgrzewane tak nie smakują.
I właśnie te moje paszteciki zawierają jako główny składnik wigilijną kapustę z grzybami. Idealne do barszczyku. Ciasto jest świetne i bardzo polecam, zwłaszcza, że zbliża się Sylwester i można zaskoczyć swoich gości:-). A czym nafaszerować? Decyzja należy do Was;-).
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki,
0,5 kostki margaryny lub masła,
1jajko + 1 jajko do posmarowania,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru,
sól,
5 dkg drożdży świeżych,
0,5 szkl. śmietany,
1 łyżka zimnej wody,
Propozycje nadzienia:
mięsny farsz, który znajdziecie tutaj, z kapusty i grzybów, jak tutaj .
Przygotowanie:
Do mąki wsypać proszek do pieczenia, drożdże, cukier i szczyptę soli, dodać kawałki margaryny. Nożem posiekać. Następnie wbić jajko, wlać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Wyciąć 3 około 10-centymetrowe prostokąty, na brzegu każdego ułożyć farsz zrolować i pociąć po skosie, jak kopytka, co 4-5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia w 180 stopniach C. Podawać z barszczykiem, na który zapraszam tutaj .
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/paszteciki-krucho-drozdzowe-do.html