Wykonanie
Witajcie poświątecznie. Leniwe dni teraz nastały, odpoczynek i luz - to lubię najbardziej w tym okresie. Również z lenistwa gotować się nie chce, trzeba wykorzystać resztki jedzenia, które zostały po Świętach, bo już odgrzewane tak nie smakują.I właśnie te moje paszteciki zawierają jako główny składnik wigilijną
kapustę z
grzybami. Idealne do barszczyku. Ciasto jest świetne i bardzo polecam, zwłaszcza, że zbliża się Sylwester i można zaskoczyć swoich gości:-). A czym nafaszerować? Decyzja należy do Was;-).
Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki,0,5 kostki
margaryny lub
masła,1jajko + 1
jajko do posmarowania,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
cukru,
sól,5 dkg
drożdży świeżych,0,5 szkl.
śmietany,1 łyżka zimnej
wody,Propozycje nadzienia:
mięsny farsz, który znajdziecie tutaj, z
kapusty i
grzybów, jak tutaj .Przygotowanie:Do
mąki wsypać
proszek do pieczenia,
drożdże,
cukier i szczyptę
soli, dodać kawałki
margaryny. Nożem posiekać. Następnie wbić
jajko, wlać
śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać łyżkę zimnej
wody. Gotowe podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Wyciąć 3 około 10-centymetrowe prostokąty, na brzegu każdego ułożyć farsz zrolować i pociąć po skosie, jak kopytka, co 4-5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec do zrumienienia w 180 stopniach C. Podawać z barszczykiem, na który zapraszam tutaj .