Wykonanie
Bardzo fajny dodatek do barszczu. Wiele takich choinek w internecie, ale zazwyczaj w wersji słodkiej, więc moja na wytrawnie.
Składniki:Ciasto:- około 300g
mąki,- 1/2 szklanki
wody,- 15g świeżych
drożdży,- 2 łyzki roztopionego
masła,- 1
jajko,-
sól,
kminek.Farsz z
kapusty i
grzybów: z tego przepisu .
Wykonanie:Z
drożdży, łyżki
mąki i
wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia i z resztą składników wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i wyciąć dwa trójkąty. Na jeden nałożyc farsz i przykryć drugim. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, bo łatwiej przeniesie sie całość na blachę. Na złożonej choince wyznaczyć sobie pień i do tego momentu zrobić z obu stron poziome nacięcia. Każdą gałązkę skręcic dwukrotnie wokół własnej osi i odstawić do podrośnięcia. Posmarować
mlekiem i posypać
kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.