Wykonanie
Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z
kapustą bardzo
borowikową. Od kilku już lat pierogi z
kapustą i
grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie
kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszennej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na
mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy z podwójnej porcji i zamroziłyśmy. Z 1 porcji wychodzi ok.50 sztuk.Składniki:- 625g
mąki orkiszowej 750- 250ml ciepłej
wody- 50g miękkiego
masła- 1
jajko ( średnie)- 2
żółtka- 1/2 płaskiej łyżeczki
soli+ trochę
mąki do podsypywania+
kapusta z
grzybami, przygotowana wg tego p rzepisuW misie malaksera umieścić
mąkę, dodać do niej miękkie
masło i zacząć wyrabianie hakiem, następnie dodać
jajko oraz 2
żółtka i
sól i stopniowo dolewać
wodę. Cały czas wyrabiać. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie ale nie powinno się kleić. W razie potrzeby podsypać delikatnie
mąką, ewentualnie dolać troszkę
wody, wszystko zależy od wielkości
jajek i wilgotności (chłonności)
mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na ok.15 minut.
W tym czasie przygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną
kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze trochę
pieprzem, chyba ,że mamy już bardzo
pieprzną to wtedy tylko kroimy.
Na blacie ( lub na stolnicy) rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do
makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła, na każdym kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany
mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników.
Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną
wodą (z łyżką
oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym
masełkiem.
Smacznego :-)