ßßß Cookit - przepis na PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszennej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy z podwójnej porcji i zamroziłyśmy. Z 1 porcji wychodzi ok.50 sztuk.
Składniki:
- 625g mąki orkiszowej 750
- 250ml ciepłej wody
- 50g miękkiego masła
- 1 jajko ( średnie)
- 2 żółtka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
+ trochę mąki do podsypywania
+ kapusta z grzybami, przygotowana wg tego p rzepisu
W misie malaksera umieścić mąkę, dodać do niej miękkie masło i zacząć wyrabianie hakiem, następnie dodać jajko oraz 2 żółtka i sól i stopniowo dolewać wodę. Cały czas wyrabiać. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie ale nie powinno się kleić. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, ewentualnie dolać troszkę wody, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności (chłonności) mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na ok.15 minut.
W tym czasie przygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze trochę pieprzem, chyba ,że mamy już bardzo pieprzną to wtedy tylko kroimy.
Na blacie ( lub na stolnicy) rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła, na każdym kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników.
Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną wodą (z łyżką oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym masełkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/12/pierogi-na-mace-orkiszowej-z-kapusta-i.html