Wykonanie
Krokietami zajadałam się jeszcze na studiach, bo wystarczyło je tylko wyjąć z zamrażarki i usmażyć na patelni :) to takie szybkie danie dla studentów ;) dziś te swoje krokiety trochę urozmaicam o farsze, które nadają im ciekawszy smak. W mojej rodzinie wszyscy je lubimy, smakują nawet dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki
wody1
jajkoszczypta
solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni.A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:
pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na
oleju roślinnym z
cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy
starty ser. (jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz,
potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w
jajku potem w
bułce tartej i smażymy na
oleju na rumiany kolor.inny farsz to rozdrobniony
szpinak podsmażony z
cebulą i
czosnkiem, doprawiony
solą,
pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego
kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy. na patelni smażymy
cebulę,
czosnek, dodajemy 0,5 kg
mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy
mięso będzie gotowe dodajemy
przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną
papryką,
solą,
pieprzem,
oregano,
bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np
parmezan lub inny dowolny
ser i zwijamy krokieta.jeśli mamy na przykład bigos czy
kapustę z
grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu.