Wykonanie
Podstawą każdej dobrej pizzy jest ciasto.Placek wywodzi się od podpłomyków - Włosi obkładali je różnymi
przyprawami i składnikami.Bardzo ważną rolę odgrywa też sos.Wiele osób smaruje ciasto
ketchupem lub
przecierem pomidorowym.Gdy zabieram się za pieczenie pizzy,zwykle sama przygotowuję sos.W zależności od
pory roku robię go na bazie
pomidorów świeżych lub z puszki.Składniki, które są równie niezbędne to
oliwa,
czosnek,
wino, pepperoni,
oregano,
sól.Niekiedy dodaję
mielone mięso, jednak nie przepadam za sosem bolognese dlatego bardzo rzadko go sporządzam.Ciasto może być
drożdżowe, kluskowe, kruche,
chlebowe a nawet francuskie.Najczęściej zagniatam
drożdżowe, do którego potrzeba:400g
mąki,kostka
drożdży,około 1/4 litra ciepłej
wody,po łyżeczce
soli i
cukru,2-3 łyżki
oliwy.Zdarza się też, że robię ciasto kruche:400 g
mąki,po łyżeczce
proszku do pieczenia i
soli,2
jajka,150 g
masła.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, formuję okrągły placek, smaruję go sosem i obkładam składnikami.Do tego celu można wykorzystać praktycznie wszystko:
grzyby,
oliwki,
cebulę,
mięso,
wędlinę,
owoce morza... i koniecznie
ser.Niedawno robiłam pizzę. Pstryknęłam jej zdjęcie tuż przed włożeniem do pieca.Niestety, po upieczeniu nie zdążyłam tego zrobić.Zbyt szybko zniknęła... ;)