ßßß Cookit - przepis na Paryski kłos z lawendą

Paryski kłos z lawendą

nazwa

Wykonanie

Lawenda pięknie już zakwitła, jej zapach unosi się po całym ogrodzie. Już czas, aby znalazła miejsce w potrawach. Pierwszą z nich będzie chrupiąca bułka paryska w postaci kłosa z lawendą. Bułka ma chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Lawenda daje jej nutę aromatu oraz wizualnie oko cieszy. Moje dziewczynki uwielbiają kłos z lawendą a to jest najlepsza recenzja :)
SKŁADNIKI: przepis na 3 bagietki
400 g mąki (użyłam chlebowej 750)
7 g drożdży suchych
250 g ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżkę naturalnego słodu jęczmiennego diastatycznego (można użyć łyżkę cukru)
lawendę kwiaty ok 10 szt
1 rozmącone jajko
plus dodatkowa mąka do podsypywania
SPOSÓB WYKONANIA :
- mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz resztę suchych składników, mieszamy po czym dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto gdy składniki nam się połączą dodajemy łyżkę oliwy i dalej wyrabiamy elastyczne ciasto.
- gotowe ciasto wkładamy do miski z wysypaną mąką przykrywamy ściereczką na 1 godzinę do podwojenia swojej objętości
- po tym czasie wyciągamy ciasto na omączony blat i odgazowujemy ciasto (możemy uderzyć je pięścią :))
- dzielimy na 3 części mi wyszło po ok 210 g
- z każdego kawałka rozwałkujemy delikatnie prostokąt i brzegi składamy do środka (łączenie sklejamy palcami)
- delikatnie rozwałkujemy i sklejeniem układamy na dół, tak postępujemy z każdym kawałkiem
- gdy mamy już ułożone na blasze wyłożonym papierem nacinamy nożyczkami po skosie kłos przekładając ciasto raz w jedną stronę raz w drugą
- gdy nasz kłos jest nacięty w każdą część kłosa wkładamy kwiat lawendy
- odstawiamy przykrywając ściereczką na kolejną godzinę
- nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
- gdy kłos już jest wyrośnięty smarujemy go rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika
- przez pierwsze 10 minut pieczemy na 230 stopniach a kolejne 15 minut na 200 stopniach do zbrązowienia (trzeba obserwować wedle naszego piekarnika)
- gotowe studzimy na kratce
Ja swoje pieczywo przechowuję zawinięte w bawełnianą ściereczkę zachowuję długo świeżość oraz nie wysycha.
Smacznego chrupania
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/06/paryski-kos-z-lawenda.html