Wykonanie
            Jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam.Chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku i co najważniejsze na drugi dzień są równie pyszne.Przepis znalazłam gdzieś w internecie ale niestety nie pamiętam z jakiej strony pochodzi.

Składniki:45 dkg 
mąki pszennej5 dkg 
mąki gracham ( u mnie razowa z ziarnami)225 ml 
wody23 gram 
oliwy z oliwek13 gram świeżych 
drożdży1 gram 
soli1/2 łyżeczki 
cukrujajko do posmarowania bułeczekWykonanie:
Cukier,połowę 
wody i 
drożdże mieszamy dobrze razem i odstawiamy na 10 min.Do dużej miski wsypujemy obydwie 
mąki,
sól,wlewamy 
oliwę i zaczyn.Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając 
wody.Ciasto należy dobrze wyrobić ( około 20 min.) aż będzie odchodzić od ręki i naczynia.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1 , 5 godz.)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji.Każdą porcję rozwałkowujemy na owalny placek długości około 15 cm.Zwijamy w ruloniki od krutszego 
boku,przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min. do podrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż i smarujemy roztrzepanym 
jajkiem.Pieczemy w 220°C około 20 min (do czasu aż się zrumienią).Studzimy na kratce.

