ßßß
Paszteciki z grzybami i mięsemZ podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecikówCiasto½ szklanki mleka30g drożdży1 łyżeczka cukru50g stopionego masła350g mąki1 jajko całe1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)1 łyżeczka soliNadzienie200g mięsa z rosoługarść kiszonej ugotowanej i pokrojonej kapusty2 garście ugotowanych suszonych grzybów300g pieczarek2 cebuleMleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko, sól i stopione masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.