Wykonanie
Paszteciki
drożdżowe do barszczu z
grzybami i
mięsem . Od razu po upieczeniu ciasto jest dość twarde, przypominające pizzę, jednak na drugi dzień robią się miękkie i wtedy są najlepsze.
Paszteciki z
grzybami i
mięsemZ podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecikówCiasto½ szklanki
mleka30g
drożdży1 łyżeczka
cukru50g stopionego
masła350g
mąki1
jajko całe1
żółtko (
białko zostawić do posmarowania)1 łyżeczka
soliNadzienie200g
mięsa z rosoługarść kiszonej ugotowanej i pokrojonej
kapusty2 garście ugotowanych
suszonych grzybów300g
pieczarek2
cebuleMleko lekko podgrzać, dodać
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę
mąki,
jajko,
żółtko,
sól i stopione
masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule i
grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na
oleju, dodać
mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać
kapustę i wyłączyć. Wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować
białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.