ßßß Cookit - przepis na Paszteciki drożdżowe do barszczu

Paszteciki drożdżowe do barszczu

nazwa

Wykonanie

Paszteciki drożdżowe do barszczu z grzybami i mięsem . Od razu po upieczeniu ciasto jest dość twarde, przypominające pizzę, jednak na drugi dzień robią się miękkie i wtedy są najlepsze.
Paszteciki z grzybami i mięsem
Z podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecików
Ciasto
½ szklanki mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
50g stopionego masła
350g mąki
1 jajko całe
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
1 łyżeczka soli
Nadzienie
200g mięsa z rosołu
garść kiszonej ugotowanej i pokrojonej kapusty
2 garście ugotowanych suszonych grzybów
300g pieczarek
2 cebule
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko, sól i stopione masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/12/paszteciki-drozdzowe-do-barszczu.html