ßßß Cookit - przepis na Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1 kilogramów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuk
bułka 2 łyżek stołowych
ser żółty 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 100 gramów
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
tymianek 2 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania
gałązki ziół według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym z sola, ew. skropić odrobina oleju. Wstawić do lodówki na 60 minut (można na całą noc).
Schab rozciąć na duży prostokątny płat i lekko rozbić tłuczkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, a oczyszczoną cebule posiekać i podsmażyć razem z grzybami na maśle. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać bułkę, starty ser oraz posiekana natkę pietruszki. Masę obficie doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Farsz rozsmarować na mięsie. Uformować roladę, z piąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem i obłożyć plasterkami boczku. Przełożyć do brytfanki i podlać wodą. Piec 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia podlewać kilkakrotnie tworzącym się sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10750/Schab-z-pieczarkami