Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokromki
bułki 8 sztukpoledwiczka wieprzowa 400 gramów
prawdziwki 400 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
wino czerwone wytrawne 100 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
ser żółty 4 łyżek stołowych
tymianek suszony 0,5 łyżek deserowychlistki
tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pokroić ukośnie
polędwiczki na 8 grubszych plastrów. Oczyszczone
grzyby pokroić na kawałki. Oczyszczona
cebule zetrzeć na tarce, a 2 ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę. Wlać
wini i 2 łyżki
oliwy, dodać
tymianek, doprawić do smaku i wymieszać. Marynata zalać
polędwiczki i wstawić na 60 minut do lodówki.Pozostałą oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek posiekać i zeszklić na
maśle. Dodać
grzyby i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Oprószyć
solą oraz
pieprzem, przykryć i dusić 20 minut.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i smażyć
polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Dobrze doprawić.Z
bułki zrobić grzanki, ułożyć na nich plastry
mięsa i
grzyby, posypać
startym serem. Zapiekać 2 minuty w 200 stopniach, aż
ser się stopi. Przed podaniem posypać grzanki listkami
tymianku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: