Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
parmezan 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 100 gramów
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
tymianek 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć
tymiankiem,
pieprzem i
czosnkiem roztartym z
sola. Wstawić pod przykryciem na 60 minut do lodówki. Następnie rozciąć
mięso tak, aby powstał prostokątny płat i lekko rozbić.Oczyszczone
pieczarki pokroić w plasterki. Oczyszczona
cebulę posiekać i zeszklić na
maśle, dodać
pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Przestudzone
grzyby wymieszać z
bułka tartą, tartym
parmezanem i posiekana
natka pietruszki. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Farsz równomiernie rozsmarować na płacie
mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę, spiąć wykałaczkami lub mocno obwiązać nicią kuchenna. wierzch
mięsa obłożyć cienkimi plasterkami
wędzonego boczku. Roladę ułożyć w brytfance i podlać kilkoma łyżkami
wody. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, kilka krotnie polewając
mięso małymi ilościami
wody i wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń zawinąć w folię aluminiowa i odłożyć na kilka minut.Sos z pieczeni przecedzić, zagęścić
mąką rozmieszaną w małej ilości
wody i mieszając zagotować. Podawać jako sos do
mięsa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: ewa_maData: 2010-10-28Domyslam się, że
boczek w celu "nie wysuszenia" się
schabu...Autor: ShandisData: 2010-04-03A co z boczkiem? Piecze się go z pieczenią, czy dodaje na koniec?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: