ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoschab bez kosci 1 kilogramówpieczarki 250 gramówcebula 1 sztukbułka tarta 2 łyżek stołowychparmezan 2 łyżek stołowychnatka pietruszki 2 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychboczek wędzony 100 gramówczosnek 2 ząbkisok z cytryny 2 łyżek stołowychmąka 1 łyżek stołowychtymianek 1 szczyptapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso natrzeć tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym z sola. Wstawić pod przykryciem na 60 minut do lodówki. Następnie rozciąć mięso tak, aby powstał prostokątny płat i lekko rozbić.Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Oczyszczona cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Przestudzone grzyby wymieszać z bułka tartą, tartym parmezanem i posiekana natka pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Farsz równomiernie rozsmarować na płacie mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę, spiąć wykałaczkami lub mocno obwiązać nicią kuchenna. wierzch mięsa obłożyć cienkimi plasterkami wędzonego boczku. Roladę ułożyć w brytfance i podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, kilka krotnie polewając mięso małymi ilościami wody i wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń zawinąć w folię aluminiowa i odłożyć na kilka minut.Sos z pieczeni przecedzić, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i mieszając zagotować. Podawać jako sos do mięsa.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaPotrawy z seremWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: ewa_maData: 2010-10-28Domyslam się, że boczek w celu "nie wysuszenia" się schabu...Autor: ShandisData: 2010-04-03A co z boczkiem? Piecze się go z pieczenią, czy dodaje na koniec?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: