ßßß Cookit - przepis na Karkówka z grzybami

Karkówka z grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
schab karkowy 1,2 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
bulion 1,5 szklanek
grzyby leśne świeże 500 gramów
starty razowy suchy chleb 0,5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i oprószyć mąką.W rondlu roztopić 2 łyżki masła i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, zmiejszyć ogień. Oczyszczone cebule posiekać, a oczyszczone grzyby polroić na ćwiartki. Na patelni stopić pozostałe masło i zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, wymieszać i dusić 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do mięsa, wlać gorący bulion, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 60 minut. Pod koniec wsypać starty chleb, potrząsnąć rondlem, doprawić sos solą i pieprzem, dusić jeszcze 0k. 10 minut. Miękkie mięso pokroić na plastry, podawać z ziemniakami lub kluskami polane sosem.
Uwagi:
Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wigilia
Komentarze:
Autor: liv
Data: 2010-10-01
bardzo smaczne, danie przeszło moje oczekiwania
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5439/Karkowka-z-grzybami