Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
schab karkowy 1,2 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
bulion 1,5 szklanek
grzyby leśne świeże 500 gramówstarty
razowy suchy
chleb 0,5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
solą i oprószyć
mąką.W rondlu roztopić 2 łyżki
masła i na silnym ogniu zrumienić
mięso ze wszystkich stron, zmiejszyć ogień. Oczyszczone
cebule posiekać, a oczyszczone
grzyby polroić na ćwiartki. Na patelni stopić pozostałe
masło i zeszklić na nim
cebulę, dodać
grzyby, wymieszać i dusić 10 minut. Doprawić
solą oraz
pieprzem i przełożyć do
mięsa, wlać gorący
bulion, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 60 minut. Pod koniec wsypać starty
chleb, potrząsnąć rondlem, doprawić sos
solą i
pieprzem, dusić jeszcze 0k. 10 minut. Miękkie
mięso pokroić na plastry, podawać z
ziemniakami lub kluskami polane sosem.Uwagi:
Grzyby leśne można zastąpić
pieczarkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWigiliaKomentarze:Autor: livData: 2010-10-01bardzo smaczne, danie przeszło moje oczekiwaniaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: