Wykonanie
            Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych 
grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na 
grzybowe danie ale w sam raz na sos. 
Sos jest znakomity z 
makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !

składniki200 g leśnych 
grzybów150 ml 
wywaru warzywnego lub 
bulionu1 mała 
cebula1 łyżka 
masła1 łyżka 
mąki100 ml 
śmietany 30%sól, 
pieprzsok z cytrynyprzygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki. 
Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć 
grzyby i 
cebulę do rondelka, zalać 
wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy 
grzyby są miękkie, 
wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. 
Grzyby odłożyć na bok.W głębokiej patelni rozpuścić 
masło, dodać 
mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby 
mąka ładnie połączyła się z 
masłem. Ma powstać gładka masa o 
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy 
masło i 
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły 
wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać 
śmietanę, doprawić 
pieprzem, 
solą i 
sokiem z cytryny, wymieszać, dodać 
grzyby, posypać 
natką pietruszki. Smacznego!




