ßßß Cookit - przepis na Gulasz z koniny

Gulasz z koniny

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
konina 60 dekagramów
cebula 20 dekagramów
koncentrat pomidorowy 5 dekagramów
liście laurowe 2 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
imbir 0.5 łyżek deserowych
goździk 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
papryka ostra według uznania
natka pietruszki 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami i ostrą papryką. Postawić pod przykryciem w lodówce na 1 godz., a następnie obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu. Posolić, przełożyć do rondla, podlać wrzącą wodą (1/2 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do duszącego się mięsa razem z listkiem laurowym. Udusić do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Gdy mięso zmięknie, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i papryką. Uduszony gulasz wyłożyć na ogrzaną salaterkę, posypać zieleniną. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówkami.
Uwagi:
konina z łopatki lub pręgi, goździki utłuczone, 4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem i estragonem
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Serge Nubret
Data: 2010-02-27
Konina dobra na mase
Autor: paragon
Data: 2009-10-14
kunie do rzeźni,traktory na pola Leppera.
Autor: mac
Data: 2008-01-21
konina jest super! Dlatego im więcej koni trafi do rzeźni tym lepiej!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2262/Gulasz-z-koniny