Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
konina 60 dekagramów
cebula 20 dekagramów
koncentrat pomidorowy 5 dekagramów
liście laurowe 2 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
imbir 0.5 łyżek deserowych
goździk 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
papryka ostra według uznania
natka pietruszki 4 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym
zielem angielskim wymieszanym z
imbirem,
pieprzem,
goździkami i
ostrą papryką. Postawić pod przykryciem w lodówce na 1 godz., a następnie obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu. Posolić, przełożyć do rondla, podlać wrzącą
wodą (1/2 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do duszącego się
mięsa razem z
listkiem laurowym. Udusić do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wrzącą
wodą. Gdy
mięso zmięknie, dodać
koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić
solą i
papryką. Uduszony gulasz wyłożyć na ogrzaną salaterkę, posypać
zieleniną. Podawać z dodatkiem
ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówkami.Uwagi:
konina z
łopatki lub pręgi,
goździki utłuczone, 4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci
pietruszki ze
szczypiorkiem i
estragonemPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor:
Serge NubretData: 2010-02-27
Konina dobra na maseAutor: paragonData: 2009-10-14kunie do rzeźni,traktory na
pola Leppera.Autor: macData: 2008-01-21
konina jest super! Dlatego im więcej koni trafi do rzeźni tym lepiej!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: