ßßß Cookit - przepis na Żeberka pieczone w ciemnym piwie

Żeberka pieczone w ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

Od rana układałam sobie w głowie co ja tu dziś Wam napiszę, jakimi przemyśleniami się podzielę i w ogóle... I wiecie co? nie będę dziś przynudzać ;-) pierwszy raz od kilku dni uświadomiłam sobie skąd w ostatnim czasie bierze się mój dobry humor - i niech tak zostanie :-) Za to pomysł opisanych żeberek powstał podczas dzisiejszych zakupów :-)
SKŁADNIKI
ok. 1,2 kg żeberek mięsnych
2 średnie cebule
4 goździki
6 ziaren ziela angielskiego
4 duże listki laurowe
sól, pieprz
600 ml ciemnego piwa
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie kroimy na kawałki z pojedynczymi kostkami. Układamy na suchej, bardzo silnie rozgrzanej patelni po czym szybko przekładamy na druga stronę - kawałki muszą się znajdować na patelni bardzo krótko, żeby tylko mięso ścięło się po wierzchu. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Cebule obieramy, kroimy na połowy i wbijamy w nie goździki i ziele. Układamy je w naczyniu obok mięsa, dodajemy listki i zalewamy piwem (powinno zakryć mięso). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg + dolna grzałka) i pieczemy pod przykryciem przez 80 minut.
Kruche, soczyste, fantastyczne... mmm...
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/01/zeberka-pieczone-w-ciemnym-piwie.html