Wykonanie
Od rana układałam sobie w głowie co ja tu dziś Wam napiszę, jakimi przemyśleniami się podzielę i w ogóle... I wiecie co? nie
będę dziś przynudzać ;-) pierwszy raz od kilku dni uświadomiłam sobie skąd w ostatnim czasie bierze się mój dobry humor - i niech tak zostanie :-) Za to pomysł opisanych
żeberek powstał podczas dzisiejszych zakupów :-)SKŁADNIKIok. 1,2 kg
żeberek mięsnych2 średnie
cebule4
goździki6 ziaren
ziela angielskiego4 duże
listki laurowesól,
pieprz600 ml
ciemnego piwaŻeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem, a następnie kroimy na kawałki z pojedynczymi kostkami. Układamy na suchej, bardzo silnie rozgrzanej patelni po czym szybko przekładamy na druga stronę - kawałki muszą się znajdować na patelni bardzo krótko, żeby tylko
mięso ścięło się po wierzchu. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Cebule obieramy, kroimy na połowy i wbijamy w nie
goździki i ziele. Układamy je w naczyniu obok
mięsa, dodajemy listki i zalewamy
piwem (powinno zakryć
mięso). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg + dolna grzałka) i pieczemy pod przykryciem przez 80 minut.Kruche, soczyste, fantastyczne... mmm...