ßßß
Kapusta ugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem.Składniki:750 g kapusty kiszonej1 kg żeberek mięsnych2 cebule2 łyżki masła2 liście laurowe8 ziaren ziela angielskiegosól i pieprz do smaku1 kostka rosołowa
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i płaską łyżkę soli. Zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości.Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wywarem z żeberek, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego i dusimy do miękkości dolewając w razie potrzeby wywar.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę. Kiedy lekko zmięknie dodajemy mięso z żeberek i chwilę razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej kapusty, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni.