Wykonanie
Kapusta ugotowana na wywarze z
żeberek i duszona z kawałkami
mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z
ziemniakami okraszonymi
masłem.Składniki:750 g
kapusty kiszonej1 kg
żeberek mięsnych2
cebule2 łyżki
masła2
liście laurowe8 ziaren
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku1
kostka rosołowaŻeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna
ziela angielskiego, 1
liść laurowy i płaską łyżkę
soli. Zagotowujemy, dodajemy
kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy
mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a
wywar odcedzamy i zachowujemy.
Mięso obieramy od kości.
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą
wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy.
Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy
wywarem z
żeberek, dodajemy
liść laurowy, 4 ziarna
ziela angielskiego i dusimy do miękkości dolewając w razie potrzeby
wywar.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy
cebulę. Kiedy lekko zmięknie dodajemy
mięso z
żeberek i chwilę razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej
kapusty, solimy i
pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni.