ßßß Cookit - przepis na Placek makowo jabłkowy z kruszonką

Placek makowo jabłkowy z kruszonką

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
margaryna 350 gramów
cukier 250 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 0,5 szklanek
sól według uznania
jabłko reneta 700 gramów
Cynamon według uznania
rodzynki 100 gramów
mak mielony 400 gramów
jajko 2 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
rum 40 mililitrów
olejek arakowy według uznania
cukier waniliowy według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: drożdże rozmieszać z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, cukier, sól i wlać wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Wykonanie nadzienia I: jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć, wymieszać z wymoczonymi rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Wykonanie nadzienia II: zmielony trzykrotnie mak wymieszać z jajkami, miękką margaryną, posiekanymi orzechami i rumem oraz olejkiem.
Wykonanie kruszonki: margarynę drobno posiekać z cukrami i mąką
Złożenie ciasta do pieczenia: na dużej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, rozłożyć wyrośnięte ciasto, przykryć je nadzieniem jabłkowym, a nastepnie masą makową, a na nią rozsypać kruszonkę.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Ciasto: maka - 400g margaryna - 100g cukier - 0,5 szklanki drożdże - 30g mleko - 0,5 szklanki szczypta soli Nadzienie I : szare renety - 700g cukier - 2 łyżki cynamon - 0,5 łyżeczki rodzynki - 100g
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3441/Placek-makowo-jablkowy-z-kruszonka