Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
margaryna 350 gramów
cukier 250 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 0,5 szklanek
sól według uznania
jabłko reneta 700 gramów
Cynamon według uznania
rodzynki 100 gramów
mak mielony 400 gramów
jajko 2 sztuk
orzechy włoskie 100 gramów
rum 40 mililitrów
olejek arakowy według uznania
cukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta:
drożdże rozmieszać z łyżką
cukru i ciepłym
mlekiem, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać
mąkę, dodać
miękką margarynę,
cukier,
sól i wlać wyrośnięty rozczyn oraz resztę
mleka. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Wykonanie nadzienia I:
jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć, wymieszać z wymoczonymi
rodzynkami,
cukrem i
cynamonem.Wykonanie nadzienia II: zmielony trzykrotnie
mak wymieszać z
jajkami,
miękką margaryną, posiekanymi
orzechami i
rumem oraz
olejkiem.Wykonanie kruszonki:
margarynę drobno posiekać z
cukrami i
mąkąZłożenie ciasta do pieczenia: na dużej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, rozłożyć wyrośnięte ciasto, przykryć je nadzieniem
jabłkowym, a nastepnie masą
makową, a na nią rozsypać kruszonkę.Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Uwagi:Ciasto:
maka - 400g
margaryna - 100g
cukier - 0,5 szklanki
drożdże - 30g
mleko - 0,5 szklanki szczypta
soli Nadzienie I : szare renety - 700g
cukier - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
rodzynki - 100gAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: