ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 50 gramówcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówolej 90 mililitrówjajka 2 sztukmleko 90 mililitrówmąka tortowa 2 szklaneksól 1 szczyptaorzechy włoskie pokrojone 100 gramówrodzynki 100 gramówjabłka 2 sztukCynamon 1 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: wszystkie składniki mają być zimne. Na dno naczynia pokruszyć drożdże, posypać je cukrem i cukrem waniliowym, zalać olejem, roztrzepanymi jajkami, mlekiem i szklanką maki przesianą przez sitko. Ważne, aby tego nie mieszać, nie ugniatać. Przykryć pergaminem i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i dodać kolejną szklankę mąki ze szczyptą soli przesianą przez sitko. Dobrze wszystko ze sobą, łyżką, połączyć. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Przełożyć na średnią blaszkę ( 24 x 28 cm), wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać.Oczyszczone jabłka pokroić w drobne cząsteczki i wymieszać z cynamonem, orzechami, i wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami.Tak przygotowane jabłka z bakaliami rozłożyć, ręką, równomiernie na cieście i posypać obficie kruszonką. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: