Wykonanie



700 g
mąki1 szkl
mleka2
jajka30 g
drożdży3 łyżki
cukru50 g
olejuszczypta
soli5-6
jabłekcukiercynamonMleko zagrzać, dodać
jajka,
cukier i
drożdże , wymieszać, dodać do
mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne i odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć
jabłka, posypać
cukrem i
cynamonem, do jednego dodałam troszkę
suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st.Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym
białkiem. Piec ok 40 min.


Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/