ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie smak dzieciństwa. Mama smażyła je specjalnie dla mnie. Chwytałam ciepłe racuszki i posypywałam przesiewanym przez małe sitko cukrem pudrem, co przy okazji sprawiało mi niemałą frajdę. Pod zarumienioną skórką kryło się wyrośnięte, sprężyste ciasto pełne miękkich jabłek. Na świeżo, na ciepło - najlepsze. Nic się nie zmieniło, no może poza tym, że racuchy mogę zrobić sobie sama. I wy też!
Składniki (na ok. 15 racuchów):
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka
1/3 kostki drożdży (około 30 g)
łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
2 jabłka
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie zrób wgłębienie, wkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej połową mleka. Odstaw zaczyn na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaj resztę mleka oraz jajko i wymieszaj, a następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 0,5-1 h (do podwojenia objętości). Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka pokrój w ćwiartki a następnie w nieduże plasterki. Wymieszaj z ciastem, odstaw całość na około 10 minut do podrośnięcia. Na patelni rozgrzej olej (około 0,5-1 cm). Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco gorący zanurz niewielką ilość ciasta, powinny pojawić się niewielkie bąbelki. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na rumiano (po około 3-5 minut z każdej strony). Gotowe racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W razie potrzeby uzupełnij olej na patelni przed smażeniem kolejnej porcji racuchów. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/02/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html