Wykonanie
Zdecydowanie smak dzieciństwa. Mama smażyła je specjalnie dla mnie. Chwytałam ciepłe racuszki i posypywałam przesiewanym przez małe sitko
cukrem pudrem, co przy okazji sprawiało mi niemałą frajdę. Pod zarumienioną skórką kryło się wyrośnięte, sprężyste ciasto pełne miękkich
jabłek. Na świeżo, na ciepło - najlepsze. Nic się nie zmieniło, no może poza tym, że racuchy
mogę zrobić sobie sama. I wy też!
Składniki (na ok. 15 racuchów):2 szklanki
mąki1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego
mleka1/3 kostki
drożdży (około 30 g)łyżka
cukruszczypta
soli1
jajkoolej do smażenia2
jabłkaPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj
mąkę z
solą, a następnie zrób wgłębienie, wkrusz
drożdże, zasyp je
cukrem i zalej połową
mleka. Odstaw zaczyn na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaj resztę
mleka oraz
jajko i wymieszaj, a następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 0,5-1 h (do podwojenia objętości).
Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Oczyszczone
jabłka pokrój w ćwiartki a następnie w nieduże plasterki. Wymieszaj z
ciastem, odstaw całość na około 10 minut do podrośnięcia. Na patelni rozgrzej
olej (około 0,5-1 cm). Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco gorący zanurz niewielką ilość ciasta, powinny pojawić się niewielkie bąbelki. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na rumiano (po około 3-5 minut z każdej strony). Gotowe racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W razie potrzeby uzupełnij
olej na patelni przed smażeniem kolejnej porcji racuchów. Przed podaniem posyp racuchy
cukrem pudrem. Smacznego!