Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego
chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to ciasto - łańcuszek, więc takim zakwasem należy podzielić się z innymi. Chlebek wychodzi bardzo dobry - wilgotny, puszysty :) Jeśli ktoś nie dostał nigdy takiego zakwasu, a chciałby zrobić to łańcuszkowe ciasto, to podaję przepis znaleziony w internecie.UWAGA! Chlebek nie lubi metalu - ciasto mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką, przechowujemy w temperaturze pokojowej i trzymamy pod ściereczką.Bardzo dziękuję Uli za zakwas na chlebek :)
Poniedziałek: otrzymany zakwas wlać do większej miski, dodać 225 g
cukru, nie mieszać, przykryć;Wtorek: wlać 250 ml
mleka - nie mieszać;Środa: dodać 250 g
mąki - nie mieszać;Czwartek: mieszać ciasto rano, w południe i wieczorem;Piątek : dodać 250 g
cukru - nie mieszać;Sobota: zamieszać ciasto, podzielić na 4 części (3 części należy rozdać znajomym w poniedziałek)Niedziela : do czwartej części ciasta dodać następujące składniki:250 ml
oleju250 g
mąki3
jajkapół opakowania
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solicukier waniliowytroszkę
cynamonurodzynkikawałek startej
gorzkiej czekolady2 starte
jabłkaWszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka.Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić w następujący sposób:pół szklanki letniego
mlekapół szklanki
cukrupół szklanki
mąkiWszystko wymieszać w większej misce, odłożyć w ciepłe miejsce, mieszać codziennie przez 3 dni. Po
trzech dniach postępujemy zgodnie z instrukcją podaną na górze.Smacznego!!!