ßßß
Składniki:zaczyn od bliskiej osoby500 g cukru500 g mąki250 ml mleka250 ml oleju1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka1/2 łyżeczki soli1 cukier waniliowy1/2 łyżeczki cynamonugarść rodzynek2 średnie utarte jabłka1 utarta mleczna czekolada1. Po otrzymaniu porcji zaczynu przekładamy ciasto do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Używamy do jego przełożenia i mieszania drewnianej łyżki.2. Postępujemy zgodnie z planem:Poniedziałek – wsypujemy 250 g cukru, nie mieszamyWtorek – wlewamy 250 ml mleka, nie mieszamyŚroda – dodajemy 250 g mąki, nie mieszamyCzwartek – mieszamy rano, w południe i wieczoremPiątek – dodajemy 250 g cukru, nie mieszamySobota – mieszamy, dzielimy na 4 części i 3 części rozdajemy do poniedziałkuNiedziela – pieczemy ciasto (patrz kolejny punkt).3. Do swojej porcji zaczyny dodajemy 250 ml oleju, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 250 g mąki, rodzynki, 2 średnie utarte jabłka i 1 utartą mleczną czekoladę (u mnie 1/2 gorzkiej). Mieszamy.4. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. Ja piekłam w formie 25 x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.Według informacji z przepisu, jaki dostałam ciasto pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie.