Wykonanie
Co może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre.Gofry z prażonymi
jabłkamiDo ciasta na gofry potrzebujemy:2
jajka2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
olejuszczyptę
soliDodatkowo:3-4
jabłkacukiercynamonkakaoJabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z
cukrem i
cynamonem. Można do nich dodać
orzechy lub
rodzynki, a zamiast
cukru użyć
miodu.
Żółtka jajek łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Z
białek i szczypty
soli ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Gofrownicę natłuszczamy i smażymy gofry na złoty kolor. Na gotowe gofry wykładamy porcję
jabłek, a całość oprószamy gorzkim
kakao.Sposobów jedzenia gofrów jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam je na leniwe niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Są po prostu przepyszne i znikają bardzo szybko. Tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić dobrego zdjęcia ;)
Smacznego!