Wykonanie
Czyli "Ciasto zabobon".Dlaczego zabobon? Bo opis ciasta
mówi " a teraz podziel na 4 części i 3 części rozdaj dobrym ludzim", oraz "
Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście rodzinie.
Chleb piecze się raz w życiu i spełnia życzenia. Oddając pozostałe części podaje się przepis.Przed jedzeniem pomyśl życzenie"."Dostałam zaczyn/zakwas od kolegi i przyznaję, że ciekawość przezwyciężyła zabobon... Bo jak może wyglądać ciasto, które robi się przez tydzień???
To teraz przepis:Uwaga, ciasto nie lubi metalu. Mieszaj zawsze drewnianą łyżką ewentualnie plastykową.Przechowywać w temperaturze pokojowejPojemnik z
ciastem przykrywać lnianą ściereczkąCzynności do wykonania w kolejne dni tygodnia:Zaczyn wlać do miski, dodać 250g
cukru, przykryć, nie mieszaćWlać 250g
mleka, nie mieszaćDodać 250g
mąki, nie mieszaćZamieszać rano, w południe, wieczoremDodać 250g
cukru, nie mieszaćZamieszać drewnianą łyżką, ciasto podzielić na 4 części z tego 3 oddać dobrym ludziom na szczęścieDo czwartej części dodać:250ml
oleju250g
mąki3
jajka1/2 opakowania
proszku do pieczeniagarść
rodzynekcukier waniliowy1/2 łyżeczki
soliszczyptę
cynamonustarte
jabłkostartą
czekoladę (pół tabliczki)Piec w 180st ok 45 minut.I tyle.Tylko dodam, że co do
czekolady - ja dałam
mleczną pokrojoną w kostkę.I jest ok, ale... . Najlepiej pasowałaby deserowa pokrojona w kosteczkę. Ale takie nie miałam.I dałam całą tabliczkę, bo lubię słodkie.Co do smaku - to jest ciasto, którego smaku nie znam. Nie
mogę powiedzieć "taki trochę piaskowiec ale ...". Nie
mogę powiedzieć "keksopodobne" ani "ma coś w sobie z
ciasta drożdżowego". Więc niestety smaku nijak nie opiszę, ale
mogę powiedzieć, że warto. Zabawa z zajmowaniem się
ciastem przez tydzień przednia (a roboty mało). I ciasto wychodzi fajne.Myślę ,ze można mu dodawać różne dodatki. I jednak - tak teraz, po spróbowaniu ciasta - twierdzę, że kiedyś je jeszcze zrobię.A. Znalazłam gdzieś w internecie, że można sobie samemu taki zaczyn przygotować. - Wymieszać w proporcjach 1:1:1
mleko,
mąkę i
cukier i zostawić na 3 dni. (dałabym po około 1/3 szklanki każdego z tych składników).Wydrukuj przepis