ßßß Cookit - przepis na Tarta z kiszoną kapustą

Tarta z kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
kapusta kiszona 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
śmietana 250 gramów
mąka 140 gramów
żółtka 1 sztuk
masło 25 gramów
parmezan 100 gramów
szczypiorek 1 pęczek
kminek 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Połowę pokroić w plastry, a resztę przecisnąć przez praskę i razem z masłem, mąka, sola, pieprzem i gałka zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 1cm i wyłożyć nim natłuszczona, okrągłą formę, i wstawić na kilka minut do lodówki.
Pokrojony w drobna kostkę boczek wysmażyć na chrupiące skwarki. Wymieszać z odciśnięta kapustą, doprawić kminkiem, sola oraz pieprzem i smażyć 3 minuty. Po przestygnięciu wymieszać ze śmietaną i żółtkiem.
Placek ziemniaczany piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Wyjąć, przestudzić i rozłożyć na nim kapustę z boczkiem. Wierzch placka obłożyć plastrami ziemniaków, posypać starym parmezanem i zapiekać 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10186/Tarta-z-kiszona-kapusta