Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
kapusta kiszona 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
śmietana 250 gramów
mąka 140 gramów
żółtka 1 sztuk
masło 25 gramów
parmezan 100 gramów
szczypiorek 1 pęczek
kminek 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Połowę pokroić w plastry, a resztę przecisnąć przez praskę i razem z
masłem,
mąka,
sola,
pieprzem i gałka zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 1cm i wyłożyć nim natłuszczona, okrągłą formę, i wstawić na kilka minut do lodówki.Pokrojony w drobna kostkę
boczek wysmażyć na chrupiące skwarki. Wymieszać z odciśnięta
kapustą, doprawić
kminkiem,
sola oraz
pieprzem i smażyć 3 minuty. Po przestygnięciu wymieszać ze
śmietaną i
żółtkiem.Placek ziemniaczany piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Wyjąć, przestudzić i rozłożyć na nim
kapustę z
boczkiem. Wierzch placka obłożyć plastrami
ziemniaków, posypać starym
parmezanem i zapiekać 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: