ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 600 gramówkapusta kiszona 300 gramówboczek wędzony 200 gramówśmietana 250 gramówmąka 140 gramówżółtka 1 sztukmasło 25 gramówparmezan 100 gramówszczypiorek 1 pęczekkminek 1 łyżek deserowychgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Połowę pokroić w plastry, a resztę przecisnąć przez praskę i razem z masłem, mąka, sola, pieprzem i gałka zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 1cm i wyłożyć nim natłuszczona, okrągłą formę, i wstawić na kilka minut do lodówki.Pokrojony w drobna kostkę boczek wysmażyć na chrupiące skwarki. Wymieszać z odciśnięta kapustą, doprawić kminkiem, sola oraz pieprzem i smażyć 3 minuty. Po przestygnięciu wymieszać ze śmietaną i żółtkiem.Placek ziemniaczany piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Wyjąć, przestudzić i rozłożyć na nim kapustę z boczkiem. Wierzch placka obłożyć plastrami ziemniaków, posypać starym parmezanem i zapiekać 15 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: