Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoliście
szpinaku mrożone 800 gramów
mąka 400 gramów
masło 200 gramów
jajka 8 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
ser ricotta 500 gramów
parmezan 40 gramów
boczek wędzony 50 gramów
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać 2 łyżeczki
soli oraz niewielka ilość
wody i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozmrożony
szpinak odcisnąć i posiekać. Wymieszać 2
jajka z
olejem ricottą, startym
parmezanem i
szpinakiem. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.2/3 ciasta podzielić na pół i rozwałkować. Jednym plackiem wyłożyć spód średniej tortownicy, resztą wykleić jej brzegi. Na cieście rozłożyć połowę
boczku i
szpinaku, wbić 6 jaj. Oprószyć
solą oraz
pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić resztę
szpinaku oraz
boczek. Przykryć drugim plackiem i posmarować
żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: