ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoliście szpinaku mrożone 800 gramówmąka 400 gramówmasło 200 gramówjajka 8 sztukolej 2 łyżek stołowychser ricotta 500 gramówparmezan 40 gramówboczek wędzony 50 gramówżółtka 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać 2 łyżeczki soli oraz niewielka ilość wody i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozmrożony szpinak odcisnąć i posiekać. Wymieszać 2 jajka z olejem ricottą, startym parmezanem i szpinakiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.2/3 ciasta podzielić na pół i rozwałkować. Jednym plackiem wyłożyć spód średniej tortownicy, resztą wykleić jej brzegi. Na cieście rozłożyć połowę boczku i szpinaku, wbić 6 jaj. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić resztę szpinaku oraz boczek. Przykryć drugim plackiem i posmarować żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaPotrawy z seremWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: