ßßß Cookit - przepis na Ciasto jajeczne ze szpinakiem i boczkiem

Ciasto jajeczne ze szpinakiem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
liście szpinaku mrożone 800 gramów
mąka 400 gramów
masło 200 gramów
jajka 8 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
ser ricotta 500 gramów
parmezan 40 gramów
boczek wędzony 50 gramów
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać 2 łyżeczki soli oraz niewielka ilość wody i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozmrożony szpinak odcisnąć i posiekać. Wymieszać 2 jajka z olejem ricottą, startym parmezanem i szpinakiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
2/3 ciasta podzielić na pół i rozwałkować. Jednym plackiem wyłożyć spód średniej tortownicy, resztą wykleić jej brzegi. Na cieście rozłożyć połowę boczku i szpinaku, wbić 6 jaj. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić resztę szpinaku oraz boczek. Przykryć drugim plackiem i posmarować żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Wielkanoc
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12103/Ciasto-jajeczne-ze-szpinakiem-i-boczkiem