ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ricottą

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Połączenie kruchego ciasta, podsmażonego kurczaka, nadzienia szpinakowego z ricottą z dodatkiem sera i pomidorów. Przepis zaczerpnięty z http://fulloftaste.com
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 masła
- 2 żółtka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na nadzienie:
- paczka mrożonego szpinaku
- ser ricotta ok. 300 g
- 2 piersi z kurczaka
- ser
- żółtko
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)
Dodatkowo : ser do posypania, pomidory
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka. Zagniatamy dokładnie ciasto kruche. Po wyrobieniu zawijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Po upływie godziny, ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na cienki placuszek. Wkładamy je na foremkę( ja użyłam tortownicy). Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wsypujemy ryżu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy zbędne części i kroimy w małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i podsmażamy na małej patelni.
Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, podduszamy przez ok. 10 minut.
Następnie do miski wkładamy serek ricotta, mieszamy go łyżką, by powstała jednolita masa, dodajemy żółtko, nadal mieszając. Gdy szpinak ostygnie dodajemy go do masy, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, usuwamy ryż z papierem. Na dnie układamy podsmażonego kurczaka, a na niego nadzienie szpinakowe. Pomidorki kroimy w półksiężyce i układamy na nadzieniu. Posypujemy wg uznania startym serem i ziołami prowansalskimi.
Tartę pieczemy przez ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/tarta-z-kurczakiem-szpinakiem-i-ricotta.html