Wykonanie
Połączenie kruchego ciasta, podsmażonego
kurczaka, nadzienia
szpinakowego z
ricottą z dodatkiem
sera i
pomidorów. Przepis zaczerpnięty z http://fulloftaste.com
Składniki na ciasto kruche:- 250 g
mąki- 125
masła- 2
żółtka-
zioła prowansalskie-
sól,
pieprzSkładniki na nadzienie:- paczka
mrożonego szpinaku-
ser ricotta ok. 300 g- 2
piersi z kurczaka-
ser-
żółtko-
przyprawy (
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka)Dodatkowo :
ser do posypania,
pomidorySposób przygotowania:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
przyprawy, pokrojone w mniejsze kawałki
masło,
żółtka. Zagniatamy dokładnie ciasto kruche. Po wyrobieniu zawijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.Po upływie godziny, ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na cienki placuszek. Wkładamy je na foremkę( ja użyłam tortownicy). Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wsypujemy
ryżu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nadzienie.
Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy zbędne części i kroimy w małe kawałki. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawą do kurczaka i podsmażamy na małej patelni.Na drugiej patelni podsmażamy
szpinak, podduszamy przez ok. 10 minut.Następnie do miski wkładamy
serek ricotta, mieszamy go łyżką, by powstała jednolita masa, dodajemy
żółtko, nadal mieszając. Gdy
szpinak ostygnie dodajemy go do masy, mieszamy i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, usuwamy
ryż z papierem. Na dnie układamy podsmażonego
kurczaka, a na niego nadzienie
szpinakowe.
Pomidorki kroimy w półksiężyce i układamy na nadzieniu. Posypujemy wg uznania
startym serem i
ziołami prowansalskimi.Tartę pieczemy przez ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!