Wykonanie
Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w
śmietanie (
mleku ). Możemy zapiekać
kalafiory,
fasolkę szparagową,
szparagi,
brokuły i oczywiście
ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "
ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki
ziemniaków zapiekane ze
śmietaną i
serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla
ziemniaków z
wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym
serowym wierzchem.1 kg
ziemniaków300 – 400 ml
śmietany20 dag
sera typu
cheddar10 dag
masłagałka muszkatołowa,
sól,
pieprzZiemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką,
solą i
pieprzem.
Ser zetrzeć.Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze
masłem. Ułożyć warstwę
ziemniaków ,polać
śmietaną i posypać częścią
sera.Ułożyć następną warstwę
ziemniaków i polać
śmietaną.Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min.Zdjąć folię, posypać
serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia
sera.Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z
mięsem i
rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.