ßßß Cookit - przepis na Pieczona gęś z czerwoną kapustą

Pieczona gęś z czerwoną kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
majeranek 0,25 pęczek
oregano 0,25 pęczek
jabłka 600 gramów
cebula 300 gramów
rodzynki 2 łyżek stołowych
rosół drobiowy 500 mililitrów
wino czerwone 100 mililitrów
mąka ziemniaczana według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
kapusta czerwona 700 gramów
masło 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
śliwki suszone 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wino czerwone 500 mililitrów
goździki 3 sztuk
jabłko 1 sztuk
Wykonanie:
Umyta, osuszoną gęś natrzeć od wewnątrz i środka solą oraz pieprzem. Skrzydła zawiązać na grzbiecie lniana nitką.
Farsz: umyte jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę również pokroić w kostkę. Wypłukane rodzynki namoczyć w rumie. Umyte, osuszone zioła posiekać. 2/3 masy pokrojonych jabłek i 2/3 pokrojonej cebuli wymieszać z ziołami oraz rodzynkami i tym farszem wypełnić środek gęsi. Otwór zaszyć lub spiąć drewnianymi wykałaczkami.
Gęś ułożyć piersią w dół na posmarowanej tłuszczem blasze i obsypać ze wszystkich stron resztą jabłek i cebuli. Do blaszki wlać litr wrzątku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co jakiś czas polewać mięso sosem z pieczenia. Po 45 minutach naciąć skórę w okolicy udek, obrócić gęś i piec jeszcze 2 godziny, polewając sosem pieczeniowym.
Kapusta: z kapusty usunąć uszkodzone liście, przekroić na pół i wykroić głąb. Kapustę poszatkować. 1 oczyszczona cebule pokroić w kostkę i udusić na maśle, dodać kapustę i śliwki pokrojone w paski. Mieszając doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Po 5 minutach skropić sokiem z cytryny i winem. Dodać goździki i gotować na małym ogniu 30 minut. Wymieszać z jabłkiem pokrojonym w kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli kapusta jest za mało gęsta, to można zagęścić ja mąka ziemniaczaną.
15 minut przed końcem pieczenia gęś posmarować lodowata posoloną wodą. Mięso pozostawić w cieple. Można je też polać sosem z wina i rosołu drobiowego. Zebrać nadmiar tłuszczu, zagotować i jeśli to potrzeba - zagęścić mąka ziemniaczaną. Doprawić do smaku.
Gęś ułożyć na talerzach razem z kapustą. Podawać z pyzami lub innymi kluskami.
Uwagi:
Gęś można zastąpić kaczką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9887/Pieczona-ges-z-czerwona-kapusta