Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
majeranek 0,25 pęczek
oregano 0,25 pęczek
jabłka 600 gramów
cebula 300 gramów
rodzynki 2 łyżek stołowychrosół drobiowy 500 mililitrów
wino czerwone 100 mililitrów
mąka ziemniaczana według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
kapusta czerwona 700 gramów
masło 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
śliwki suszone 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wino czerwone 500 mililitrów
goździki 3 sztuk
jabłko 1 sztukWykonanie:Umyta, osuszoną
gęś natrzeć od wewnątrz i środka
solą oraz
pieprzem. Skrzydła zawiązać na grzbiecie lniana nitką.Farsz: umyte
jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Oczyszczoną
cebulę również pokroić w kostkę. Wypłukane
rodzynki namoczyć w
rumie. Umyte, osuszone
zioła posiekać. 2/3 masy pokrojonych
jabłek i 2/3 pokrojonej
cebuli wymieszać z
ziołami oraz
rodzynkami i tym farszem wypełnić środek gęsi. Otwór zaszyć lub spiąć drewnianymi wykałaczkami.
Gęś ułożyć piersią w dół na posmarowanej tłuszczem blasze i obsypać ze wszystkich stron resztą
jabłek i
cebuli. Do blaszki wlać litr wrzątku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co jakiś czas polewać
mięso sosem z pieczenia. Po 45 minutach naciąć skórę w okolicy udek, obrócić
gęś i piec jeszcze 2 godziny, polewając
sosem pieczeniowym.
Kapusta: z
kapusty usunąć uszkodzone liście, przekroić na pół i wykroić głąb.
Kapustę poszatkować. 1 oczyszczona
cebule pokroić w kostkę i udusić na
maśle, dodać
kapustę i
śliwki pokrojone w paski. Mieszając doprawić
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Po 5 minutach skropić
sokiem z cytryny i
winem. Dodać
goździki i gotować na małym ogniu 30 minut. Wymieszać z
jabłkiem pokrojonym w kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli
kapusta jest za mało gęsta, to można zagęścić ja
mąka ziemniaczaną.15 minut przed końcem pieczenia
gęś posmarować lodowata posoloną
wodą.
Mięso pozostawić w cieple. Można je też polać sosem z
wina i rosołu drobiowego. Zebrać nadmiar tłuszczu, zagotować i jeśli to potrzeba - zagęścić
mąka ziemniaczaną. Doprawić do smaku.
Gęś ułożyć na talerzach razem z
kapustą. Podawać z pyzami lub innymi kluskami.Uwagi:
Gęś można zastąpić
kaczką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: