ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokaczka sprawiona 1 sztukkapusta czerwona 500 gramówWinogrona 200 gramówwino czerwone wytrawne 1 szklanekcebula 1 sztukmasło 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkimajeranek według uznaniasok z cytryny według uznanialiść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniagoździki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną kaczkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 1h w chłodne miejsce. Kaczkę ułożyć w brytfannie, podlać wodą o piec ok. 80 minut w 180 stopniach, często polewając sosem z pieczenia.Kapustę poszatkować, sparzyć i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczona cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz. Wlać wino i dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia do kapusty dodać winogrona.Upieczoną kaczkę obłożyć wokół kapustą z winogronami. Piec razem jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze, skrapiając winem. Podawać gorące.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: