ßßß
składnikizakwas na żurek - kup dobry w szkalnej butelce lub zrób sam1 1/2 wody3-4 białe kiełbasy parzone i obrane skóry - pokrój w kostkę1 cebula w całości2 ziarenka ziela angielskiego2 liście laurowe2-3 łyżki majerankurozgnieciony czosnek100 ml śmietanki 12%sólpieprzsok z cytryny (jeśli za mało kwaśny)jaja ugotowane na twardo
przygotowanieZagotuj wodę i dodaj zakwas, przecedź go dokładnie. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Na patelni podsmaż kiełbasę w kostkach i dodaj do wywaru. W razie potrzeby odszumuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.Gotuj 30 minut, zmniej sz ogień i dodaj śmietanki, stopniowo, teraz czas na majeranek i doprawienie, ja prawie zawsze dodaję soku z cytryny do smaku.Przy podawaniu daj jajko na twardo!Bona Apetita!