ßßß
Składniki:(na bazie przepisu z książki 'Kuchnia Wrocławia' Grzegorza Sobela, Barbary Jakimowicz-Klein)1 kg czerwonej kapusty2 duże jabłka1 cebula100 g rodzynek50 g masłasok z 1 cytryny2 goździki2 liście laurowe1 szklanka czerwonego wytrawnego wina2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru2 łyżki soliświeżo zmielony pieprzpętko kiełbasyPrzygotowanie:Kapustę myjemy, usuwamy zwiędłe liście, wykrajamy głąb, drobno siekamy. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.Kapustę mieszamy w misce z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Masło roztapiamy w rondlu i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę, a następnie goździki, liście laurowe, jabłka, rodzynki, wino oraz 100 ml wody. Mieszamy i całość dusimy około 2h na małym ogniu.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością wody i łączymy z kapustą. Na koniec do bigosu dodajemy pieprz, sól oraz pokrojoną w kostkę, usmażoną kiełbasę.Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy z kuchni dolnośląskiej znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).