ßßß
Składniki :1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej1 jabłko1/2 cytryny1 łyżka cukru – czubatasól , pieprz do smaku1/2 szklanki wody2 łyżki masła
Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu 😉 Smacznego .