Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka wieprzowa 1,5 kilogramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
śmietana 2 szklanek
koperek 1 pęczek
mąka 2 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone warzywa włożyć do dużego garnka, wlać
wodę, dodać
przyprawy i zagotować. Włożyć
mięso, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 60 minut, aż
mięso będzie miękkie.Sos: opłukany
koperek drobno posiekać.
Mąkę przesmażyć na
maśle, rozprowadzić
bulionem i dodać
koperek.
Śmietanę rozprowadzić małą ilością
bulionu z
koperkiem, a
potem połączyć z pozostałym
bulionem i zagotować. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą oraz
pieprzem.
Mięso wyjąć z
wywaru, pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z
ziemniakami z
wody.Uwagi:
Mięso można tez podawać z
sosem chrzanowym,
musztardowym,
kaparowym lub
pomidorowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: