ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegołopatka wieprzowa 1,5 kilogramówmarchewka 2 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,5 sztukliść laurowy 3 sztukpieprz 5 ziarnaziele angielskie 4 ziarnaśmietana 2 szklanekkoperek 1 pęczekmąka 2 łyżek stołowychmasło 4 łyżek stołowychbulion warzywny 0,75 szklaneksok z cytryny 0,5 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone warzywa włożyć do dużego garnka, wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Włożyć mięso, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie.Sos: opłukany koperek drobno posiekać. Mąkę przesmażyć na maśle, rozprowadzić bulionem i dodać koperek. Śmietanę rozprowadzić małą ilością bulionu z koperkiem, a potem połączyć z pozostałym bulionem i zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.Mięso wyjąć z wywaru, pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody.Uwagi:Mięso można tez podawać z sosem chrzanowym, musztardowym, kaparowym lub pomidorowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: