ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa w sosie koperkowym

Sztuka mięsa w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa 1,5 kilogramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
śmietana 2 szklanek
koperek 1 pęczek
mąka 2 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone warzywa włożyć do dużego garnka, wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Włożyć mięso, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
Sos: opłukany koperek drobno posiekać. Mąkę przesmażyć na maśle, rozprowadzić bulionem i dodać koperek. Śmietanę rozprowadzić małą ilością bulionu z koperkiem, a potem połączyć z pozostałym bulionem i zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Mięso wyjąć z wywaru, pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody.
Uwagi:
Mięso można tez podawać z sosem chrzanowym, musztardowym, kaparowym lub pomidorowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10565/Sztuka-miesa-w-sosie-koperkowym