ßßß Cookit - przepis na Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Chyba najpopularniejszym sposobem na podanie ozorów jest przygotowanie ich w sosie chrzanowym. To jedno z klasycznych dań i smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
ozorki:
marchew
pietruszka
seler
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
sos chrzanowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml bulionu
4 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Wykonanie:
Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3 , 5 godziny w samej wodzie.
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
Przygotować sos:
Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.
Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.
Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.
5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/ozorki-w-sosie-chrzanowym.html