Chyba najpopularniejszym sposobem na podanie ozorów jest przygotowanie ich w sosie chrzanowym. To jedno z klasycznych dań i smakuje rewelacyjnie.Składniki:ozorki:marchewpietruszkaselerliść laurowyziele angielskiesólpieprzsos chrzanowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki250 ml bulionu4 łyżki chrzanu2 łyżki śmietanysólpieprzWykonanie:Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3 , 5 godziny w samej wodzie.Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.Przygotować sos:Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.