ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegofilety z ryby 800 gramówpietruszka 1 sztukseler 0,5 sztukcebula 1 sztukbiałka 2 sztukocet 1 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek stołowychnatka pietruszki według uznanialiść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniaziarenka pieprzu według uznaniasól według uznaniamarchewka 1 sztukWykonanie:Rybę opłukać i osączyć. warzywa oczyścić. Marchewkę, seler i pietruszkę przekroić na pół, cebulę na ćwiartki. Warzywa zalać 1,5 litra wody, dodać przyprawy i gotować 30 minut. wywar przecedzić, włozyć filety i gotować na małym ogniu 20 minut. Zostawić w wywarze do ostygnięcia, potem wyjąć.Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar odparować tak, by zostało 3/4 litra płynu, ostudzić. do wywaru dodać ocet, białka, rozpuszczoną żelatynę i mocno ubić. Powoli podgrzewać, aż do momentu wrzenia i odstawić na 30 minut. Zebrać pianę z wierzchu, a galaretę przecedzić przez gęste sito lub płótno. doprawić do smaku.Rybę pokroić na kawałki. Ugotowaną marchewkę pokroić w paski, a selera i pietruszkę w słupki. W głębokiej salaterce układać warstwami rybę i warzywa, przykryć listkami natki. Zalać galaretką i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed wyłożeniem galarety na półmisek, salaterkę owinąć na chwilę ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie.Uwagi:Filet z ryby: dorsz, szczupak, karp.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: szczecinfacetData: 2011-12-23marchewke pokroic w: paski a pietruche w slupli a to nie to samo ? Chyba chodzilo Ci: marchewke w plastry jak widze na zdjeciu :-) [email protected]Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: