ßßß Cookit - przepis na Schab karkowy w galarecie

Schab karkowy w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab karkowy pieczony 500 gramów
koście wołowe 1 kilogramów
cebula 1 porcja
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
wegeta 1 łyżek deserowych
żelatyna 12 łyżek deserowych
pieprz ziarna według uznania
ziele angielskie według uznania
papryka konserwowa według uznania
cebulki koktajlowe według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, opłukane kości porąbać. Razem z warzywami zalać 2,5 litra wody, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 3,5 godziny. Pod koniec gotowania posolić. Wywar odcedzić i lekko ostudzić. Do letniego wywaru dodać białka, ocet, rozpuszczoną żelatynę i mocno ubić. Podgrzewać powoli, aż do momentu wrzenia. Odstawić na 25 minut, aby galaretka sklarowała się. Z wierzchu zebrać pianę, a płyn przecedzić przez gęstą gazę i odstawić w chłodne miejsce. Paprykę i cebulki osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać krążkami marchewki, papryką, cebulkami i natką. Zalać stygnącą galaretą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4573/Schab-karkowy-w-galarecie