Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab karkowy pieczony 500 gramówkoście wołowe 1 kilogramów
cebula 1 porcja
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
wegeta 1 łyżek deserowych
żelatyna 12 łyżek deserowych
pieprz ziarna według uznania
ziele angielskie według uznania
papryka konserwowa według uznania
cebulki koktajlowe według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Warzywa oczyścić, opłukane kości porąbać. Razem z warzywami zalać 2,5 litra
wody, dodać
przyprawy i gotować na małym ogniu 3,5 godziny. Pod koniec gotowania posolić.
Wywar odcedzić i lekko ostudzić. Do letniego
wywaru dodać
białka,
ocet, rozpuszczoną
żelatynę i mocno ubić. Podgrzewać powoli, aż do momentu wrzenia. Odstawić na 25 minut, aby
galaretka sklarowała się. Z wierzchu zebrać pianę, a płyn przecedzić przez gęstą gazę i odstawić w chłodne miejsce.
Paprykę i
cebulki osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać krążkami
marchewki,
papryką,
cebulkami i
natką. Zalać stygnącą galaretą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: