Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 120 gramów
sól 1 szczypta
grzyby leśne 5 sztuk
szynka gotowana 150 gramów
masło 1 łyżek stołowych
zioła świeże 0,5 szklanek
dymka 2 pęczek
ser tylżycki 100 gramów
śmietana 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Z przesianej
maki,
masła i szczypty
soli zagnieść gładkie ciasto, dodając odrobinę zimnej
wody. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Przykryć folia i na 60 minut wstawić do lodówki.Oczyszczone, pokrojone
grzyby podsmażyć, mieszając, na suchej patelni, aż odparują. Dodać łyżkę
masła i smażyć na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Szynkę pokroić w kostkę, a oczyszczone
zioła posiekać i wymieszać z oczyszczona, pokrojona
dymką. Doprawić
solą oraz
pieprzem i rozłożyć na schłodzonym cieście. Na tej warstwie rozłożyć usmażone
grzyby.
Starty ser wymieszać ze
śmietaną i
jajkami. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem i rozprowadzić na całej powierzchni quiche. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Uwagi:
Grzyby leśne można zastąpić
pieczarkami.
Zioła świeże:
natka pietruszki,
rukola,
bazylia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: