ßßß Cookit - przepis na Polskie chaczapurii

Polskie chaczapurii

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 0.5 kilogramów
masło 4 łyżek stołowych
jajko 4 sztuk
mleko 1 szklanek
drożdże 5 gramów
cukier według uznania
sól według uznania
ser bryndza 30 dekagramów
ser żółty 30 dekagramów
szynka 30 dekagramów
Wykonanie:
Ciasto: Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże, cukier i sól, bardzo dokładnie mieszając. Do mąki wbić jajka i dodać roztopione w mleku drożdże. Składniki połączyć i dodać stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. OK 500-700 razy wygniatać ;) Pozostawić w misce w ciepłym miejscu na ok 1h - 1,5h żeby ładnie wyrosło. Nadzienie: Ser zetrzeć na grubej tarce, bryndze skruszyć i posiekać drobno szynkę - połączyć i dobrze wymieszać. Dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Można doprawić wg uznania (pieprz, bazylia). Odradzam dodawanie soli ze względu na słoność składników – szczególnie jeśli dodaje się wędzonego oscypka.
Uwagi:
Po wyrośnięciu ciasta, rozdzielić je na 5-6 porcji, z każdej uformować płaskie placki grubości ok 0,5cm. Nałożyć nadzienie na środek i pozaginać ciasto do środka, tak aby została o góry szczelina na ok 1-2 cm średnicy. Piec w piekarniku w temp. ok 220C przez mniej więcej 15-20min aż ciasto przybierze ładnego zrumienionego kolorku. Można podawać z sosem pomidorowym, majonezowym, czosnkowym lub jakimś innym własnego pomysłu ;) Moja propozycja to sos na bazie majonezu i ketchupu z dodatkiem curry (mniej więcej pół na pół majonez z ketchupem). Z samym ketchupem też nieźle smakuje :) Smacznego :)
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: Marta
Data: 2007-10-29
Jako współtwórca przepisu gorąco polecam! :D Dodatkowo dodam, że na zimno smakuje jak drożdżóka na ostro ;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3317/Polskie-chaczapurii