Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 0.5 kilogramów
masło 4 łyżek stołowych
jajko 4 sztuk
mleko 1 szklanek
drożdże 5 gramów
cukier według uznania
sól według uznania
ser bryndza 30 dekagramów
ser żółty 30 dekagramów
szynka 30 dekagramówWykonanie:Ciasto: Podgrzać lekko
mleko, rozpuścić w nim
drożdże,
cukier i
sól, bardzo dokładnie mieszając. Do
mąki wbić
jajka i dodać roztopione w
mleku drożdże. Składniki połączyć i dodać stopione
masło. Całość dokładnie wyrobić. OK 500-700
razy wygniatać ;) Pozostawić w misce w ciepłym miejscu na ok 1h - 1,5h żeby ładnie wyrosło. Nadzienie:
Ser zetrzeć na grubej tarce,
bryndze skruszyć i posiekać drobno
szynkę - połączyć i dobrze wymieszać. Dodać stopione
masło i dobrze wymieszać. Można doprawić wg uznania (
pieprz,
bazylia). Odradzam dodawanie
soli ze względu na słoność składników – szczególnie jeśli dodaje się wędzonego
oscypka.Uwagi:Po wyrośnięciu ciasta, rozdzielić je na 5-6 porcji, z każdej uformować płaskie placki grubości ok 0,5cm. Nałożyć nadzienie na środek i pozaginać ciasto do środka, tak aby została o góry szczelina na ok 1-2 cm średnicy. Piec w piekarniku w temp. ok 220C przez mniej więcej 15-20min aż ciasto przybierze ładnego zrumienionego kolorku. Można podawać z
sosem pomidorowym,
majonezowym,
czosnkowym lub jakimś innym własnego pomysłu ;) Moja propozycja to sos na bazie
majonezu i
ketchupu z dodatkiem
curry (mniej więcej pół na pół
majonez z
ketchupem). Z samym
ketchupem też nieźle smakuje :) Smacznego :)Zapiekanki i PizzeKomentarze:Autor:
MartaData: 2007-10-29Jako współtwórca przepisu gorąco polecam! :D Dodatkowo dodam, że na zimno smakuje jak drożdżóka na ostro ;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: