ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoryby morskie 1,5 kilogramówowoce morza 500 gramówwino białe wytrawne 0,5 litrówcebula 2 sztukpory 2 sztukczosnek 8 ząbkinatka pietruszki 1 pęczekfenkuł 1 sztukskórka z pomaranczy (kawałek)1 sztukliść laurowy 2 sztukoliwa 0,75 szklanekpomidory 5 sztukszafran według uznaniazioła prowansalskie 1 łyżek deserowychtymianek 1 gałązkigrzanki z chleba 6 sztukpapryczka chili 1 sztukżółtka 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Sprawione ryby i skorupiaki umyć, z ryb przygotować filety. Głowy, ości i skorupy odłożyć. Oczyścić cebulę, 5 ząbków czosnku, pory oraz fenkuł i grubo posiekać. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce wody. W dużym garnku rozgrzać 1/5 szklanki oliwy, podsmażyć na niej cebulę, czosnek, por, fenkuł i pomidory. Po 5 minutach dodać głowy, ości i skorupy, listki laurowe, skórkę pomarańczową, zioła, natkę, sól oraz pieprz. Wlać 2l wody, wino i zagotować. Przykryć i gotować 45 minut, aż polowa płynu odparuje. Przecedzić przez sito, do wywaru dodać połowę szafranu, włożyć skorupiaki, a po kilku minutach kawałki ryb i gotować na małym ogniu jeszcze 8 minut.Sos rouille: obrać pozostały czosnek, 2 ząbki posiekać. Oczyszczona papryczkę posiekać i utrzeć z czosnkiem na jednolitą pastę, dodać żółtko, sól, pozostały szafran i utrzeć sos, stopniowo dolewając resztę oliwy.Grzanki z chleba natrzeć ząbkiem czosnku. Na dno każdego talerza położyć grzankę, na to włożyć ryby i skorupiaki, zalać wywarem.Sos podawać oddzielnie w sosjerce.Uwagi:Owoce morza: krewetki, kraby, mątwy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z RybPotrawy z seremZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: