Wykonanie
« Powrót  Mussaka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
olej 3 łyżek stołowych
bakłażan 2 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięso wieprzowo-wołowe mielone 1 kilogramów
Cynamon według uznania
oregano według uznania
sok pomidorowy 1 szklanek
jajka 1 sztuk
bułka tarta według uznania
parmezan według uznania
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Sos beszamelowy: na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę, mieszać, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu podgrzać
mleko, dodać do niego gałkę,
sól oraz
pieprz do smaku.
Mleko małymi porcjami dodawać do zasmażki na patelni, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty. Jeśli wyszedł zbyt rzadki, można dodać
żółtko lub trochę więcej
mąki, albo 1 łyżkę startego
parmezanu.Obrane i pokrojone w plastry
ziemniaki usmażyć na
oleju, osączyć z tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym. Umyte
bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut, następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Plastry grillować lub podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości
oleju podsmażyć
cebule pokrojona w kostkę oraz
czosnek, dodać
mięso. Całość doprawić
solą,
pieprzem,
cynamonem oraz
oregano. Zalać szklanką
soku pomidorowego i dusić 20 minut. Gdy
mięso będzie już dokładnie przesmażone, wbić
jajko i dobrze wymieszać, dodać
bułkę tartą dla zagęszczenia, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: podsmażone
ziemniaki, posypać
pieprzem i tartym
parmezanem, następnie
bakłażany i
mięso mielone. Zalać beszamelem i zapiekać w piekarniku ok. 35 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: