ßßß Cookit - przepis na Mussaka

Mussaka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Mussaka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
olej 3 łyżek stołowych
bakłażan 2 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięso wieprzowo-wołowe mielone 1 kilogramów
Cynamon według uznania
oregano według uznania
sok pomidorowy 1 szklanek
jajka 1 sztuk
bułka tarta według uznania
parmezan według uznania
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu podgrzać mleko, dodać do niego gałkę, sól oraz pieprz do smaku. Mleko małymi porcjami dodawać do zasmażki na patelni, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty. Jeśli wyszedł zbyt rzadki, można dodać żółtko lub trochę więcej mąki, albo 1 łyżkę startego parmezanu.
Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym. Umyte bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut, następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Plastry grillować lub podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebule pokrojona w kostkę oraz czosnek, dodać mięso. Całość doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz oregano. Zalać szklanką soku pomidorowego i dusić 20 minut. Gdy mięso będzie już dokładnie przesmażone, wbić jajko i dobrze wymieszać, dodać bułkę tartą dla zagęszczenia, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: podsmażone ziemniaki, posypać pieprzem i tartym parmezanem, następnie bakłażany i mięso mielone. Zalać beszamelem i zapiekać w piekarniku ok. 35 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Grecka
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11127/Mussaka