Wykonanie
Grecka musaka z
bakłażanem,
wołowiną i beszamelem
Składniki na 4 porcje:2 duże
bakłażany200 g
wołowiny1
czerwona cebula średniej wielkości½ puszki
pomidorów z puszki w
sosie pomidorowym1
jajko2 łyżki
bułki tartejgałka muszkatołowacynamon mielony2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzolej do smażeniaSos:2 łyżki
masła2-3 łyżki
mąki1 ½ szklanki
mleka50 g
parmezanu bądź innego
twardego sera½ łyżeczki
gałki muszkatołowejDodatkowo:dowolne naczynie żaroodporne, ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cmSposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 5 mm, posolić z każdej strony i odstawić na 25 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą
wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.Na patelni rozgrzać
olej, smażyć
bakłażany z każdej strony aż będą miękkie i się zarumienią a następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Mięso opłukać pod bieżącą
wodą i zmielić w maszynce.
Cebulę obrać ze skórki i podsmażyć razem z
mięsem. Dodać ½
pomidorów z puszki,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
pieprz,
sól i dusić pod przykryciem aż do uzyskania gęstego sosu, po czym odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem
jajko,
natkę pietruszki oraz
bułkę tartą i dokładnie wymieszać.Sos:
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.W garnku roztopić
masło, dodać
mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami
mleko i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. Jeśli
sos jest zbyt rzadki można dodać do niego nieco więcej
mąki i zamieszać. Na sam koniec dodać
starty ser, szczyptę
pieprzu oraz
gałkę muszkatołową, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia.Wykończenie:W naczyniu żaroodpornym lub w tortownicy układać na przemian warstwę
bakłażanów i warstwę farszu
mięsnego, wierzch musaki polać obficie sosem a następnie zapiekać w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch musaki się zarumieni.