ßßß Cookit - przepis na Grecka musaka

Grecka musaka

nazwa

Wykonanie

Grecka musaka z bakłażanem, wołowiną i beszamelem
Składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
200 g wołowiny
1 czerwona cebula średniej wielkości
½ puszki pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
gałka muszkatołowa
cynamon mielony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
50 g parmezanu bądź innego twardego sera
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
dowolne naczynie żaroodporne, ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 5 mm, posolić z każdej strony i odstawić na 25 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć bakłażany z każdej strony aż będą miękkie i się zarumienią a następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce.
Cebulę obrać ze skórki i podsmażyć razem z mięsem. Dodać ½ pomidorów z puszki, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i dusić pod przykryciem aż do uzyskania gęstego sosu, po czym odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Sos:
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt rzadki można dodać do niego nieco więcej mąki i zamieszać. Na sam koniec dodać starty ser, szczyptę pieprzu oraz gałkę muszkatołową, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia.
Wykończenie:
W naczyniu żaroodpornym lub w tortownicy układać na przemian warstwę bakłażanów i warstwę farszu mięsnego, wierzch musaki polać obficie sosem a następnie zapiekać w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch musaki się zarumieni.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_grecka-musaka.html