ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegogroch 300 gramówboczek wędzony 200 gramówcebula 1 sztukmarchewka 2 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,25 sztukpor 1 sztukczosnek 2 ząbkiliść laurowy 1 sztuksmalec 1 łyżek deserowychpieprz 4 ziarnaziele angielskie 3 ziarnamajeranek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Opłukany groch zalać litrem wrzącej wody, przykryć i odstawić, a gdy ostygnie, odcedzić i wlać 6 szklanek świeżej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Gdy groch będzie miękki, dodać oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz białą część pora, przyprawy korzenne i boczek. Gotować, aż do miękkości składników. Wyjąc boczek i pokroić w drobna kostkę, przesmażyć na smalcu i przełożyć na talerz, a na patelni zrumienić posiekana cebulę. Jedną marchewkę wyjąć z garnka oraz korzenne przyprawy, a pozostałą zawartość garnka zmiksować. Zgotowaną marchewkę pokroić i wraz z boczkiem oraz cebulką wrzucić do garnka, wymieszać z roztarty czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę i zrumienionej w piekarniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: