Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
makaron lasagna 30 dekagramów
ser mozzarella starty 35 dekagramów
parmezan starty 3 łyżek stołowych
oliwka czarna 1 szklanek
kiełbasa toruńska 40 dekagramów
wołowina mielona 25 dekagramówpasta pomidorowa 15 dekagramów
pomidor 50 dekagramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
bazylia 2 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
jajka 1 sztuk
ser homogenizowany 10 dekagramów
natka pietruszki 2 łyżek stołowychWykonanie:Ugotować
makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos
mięsny :
cebulę i
czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na
oleju cebule,
czosnek,
kiełbasę i
mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone,obrane i pokrojone
pomidory,pastę
pomidorową cukier i
bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić
solą i
pieprzem. Przygotować sos
serowy : w miseczce wymieszać
serek homogenizowany z ubitym
jajkiem,
natką i
solą. W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :
makaron, sos
mięsny,
makaron, sos
serowy,
makaron, pokrojone
oliwki,
ser mozzarella i
parmezan,
makaron posypany
parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa
sera zrumieniła się.Potrawy z
MakaronemZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: