Wykonanie
Lubicie risotto?
Grzybowe risotto z
suszonych grzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem
pieczarek,
fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z
wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo.
Wątróbka to zdrowy i smaczny
podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej raz na dwa tygodnie. Podobnie jak risotto również
wątróbka jest łatwa w przygotowaniu.Wracając do risotto jak wspomniałam ugotowałam je z
grzybami. Smak risotta jest dosyć intensywnie
grzybowy, było to moim celowym zamierzeniem. Jak przyrządzić mocno aromatyczne
grzybowe risotto? Tajemnica tkwi w suszonych grzybach. Nieważne jakie
grzyby dodacie ale ważne aby były suszone.
Co jeszcze potrzeba do ugotowania risotto? Oczywiście trochę
cebuli,
białego wina i
parmezanu, a wszystko to usmażone na prawdziwym
maśle. Czy to już wszystko? Nie oczywiście, że nie. Najważniejszym i głównym składnikiem risotto jest
ryż. Nie jest to tradycyjny długoziarnisty basmati lecz
ryż arborio, krótkoziarnisty o zaokrąglonych, owalnych ziarnach.Risotto to bardzo smaczne danie wywodzące się z włoskiej kuchni. Jest kremowe, ale
ryż zachowuje wyraźny kształt. Dobre risotto to nierozgotowane risotto. Risotto świetnie pasuje z
rybą . Klasyczne risotto to risotto z
kurkami i
kurczakiem . Dla smakoszy salsiccia polecam risotto z
kiełbasą .
4 porcjeSkładniki:10 g
suszonych grzybów700 ml gorącej
wody1 łyżeczka ekologicznego
bulionu w proszku2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy2
szalotki, drobno pokrojone1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę180 g
ryżu arborio75 ml
białego wina wytrawnego150 g
pieczarek200 g
fasolki szparagowej, mrożonej150 g strączków soi, mrożonej30 g
parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypania
sól i
czarny pieprz młotkowany1 łyżka świeżego
rozmarynu, drobno pokrojonego400 g
wątróbki drobiowej2
czerwone cebulee2 łyżki
masłaposiekana
natka pietruszki do posypania
Rozgrzej
masło z
oliwą. Wrzuć na patelnię
cebulę i
czosnek. Smaż na małym ogniu aż
cebula się zeszkli. Następnie wsyp
ryż arborio. Smaż aż
ryż stanie się przezroczysty i wtedy wlej
wino. Smaż cały czas mieszając.
Wino wyparuje ale pozostawi fajny smak. W gorącej wodzie rozpuść ekologiczny
bulion w proszku lub kostce. Pokrusz
suszone grzyby i mocz w
bulionie przez 5 minut. Wlej połowę
bulionu i wszystkie
grzyby. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając resztą
bulionu. Czas gotowania to około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj usmażone
pieczarki z
rozmarynem. Dopraw risotto
solą i
pieprzem. Na koniec wymieszaj z
parmezanem. Risotto powinno być kremowe ale ziarna
ryżu wyraźnie nierozgotowane. Następnie ugotuj
fasolkę i
soję w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj do risotto i lekko przemieszaj. Całość posyp
natką pietruszki i
parmezanem.
Grzybowe risotto można jeść jako danie jarskie lub jako przystawka na ciepło do obiadu np. do smażonej
wątróbki.
Wątróbkę drobiową usmaż na
maśle. Smaż krótko zaledwie 3 – 4 minuty.
Posól i dopraw
solą wątróbkę dopiero po usmażeniu. Pokrój
cebulę i zeszklij na
maśle. Podaj
wątróbkę z risotto
grzybowym.