ßßß Cookit - przepis na Makaron z warzywami w stylu azjatyckim

Makaron z warzywami w stylu azjatyckim

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj takie danie, które powstało z resztek. Sprzątałam moją spiżarnię - czyli wielką szafę ze skarbami i sprzątałam lodówkę. Po prostu powrzucałam kilka produktów i zmieszałam ze sobą, powstało naprawdę przepyszne danie. No i uwielbiam makaron pod każdą postacią a ten co miałam był naprawdę pyszny, muszę sobie jeszcze go kupić na zapas. Za oknem pogoda byle jaka, więc poprawiam sobie humor dobrym jedzeniem no i chodzę na siłownię, która dodaje mi naprawdę dużo energii i takiego kopa. A ty jakie masz sposoby na poprawienie sobie humoru ? Miłego dnia.
Składniki:
- 150 g makaronu udon
- 150 g makaronu soba
- 1 duża czerwona cebula
- 100 g groszku cukrowego
- 300 g pieczarek
- 50 g grzybów shitake
- czerwona i żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kapusta pak-choi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4-5 łyżek sosu słodko-pikantnego
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- kiełki brokuła i rzodkiewki
- rukola
Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo paprykę i cebulę. Marchewkę kroimy w bardzo małe słupki, kapustę pak-choi kroimy na kawałki. Czosnek drobno siekamy.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy, aż pieczarki odparują a cebulką się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy grzyby shitake oraz paprykę, marchewkę, czosnek i groszek cukrowy. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy 10 minut. Dodajemy kapustę. Wlewamy sos sojowy i dusimy kolejne 5 minut.
Gotujemy makaron, odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Przyprawiamy sosem słodko-pikantnym, w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, dekorujemy kiełkami i rukolą.
Wpis powstał przy współpracy z firmą Agros .
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/02/makaron-z-warzywami-w-stylu-azjatyckim.html