ßßß
Gdy słucham tego utworu, wyobrażam sobie bezkresne drogi północnej Ameryki, otwarte szyby w samochodzie i wiatr we włosach, gaszący żar z nieba. Posłuchajcie ze mną "Love & Hate" Michael Kiwanuka ...Młoda kapusta i pomidory to moja wielka miłość, na którychś wakacjach w Grecji, na warsztatach robiłam takie proste danie właśnie z kapustą i pomidorami ścieranymi na tarce" po grecku". Proste, zwyczajne danie, idealne na początek lata.Nie trzeba całego tego ambarasu z robieniem wielkich zakupów, wystarczy kapusta, dwa duże pomidory i garść ryżu.
Ryż robi się nieco kremowy, a kapusta wciąż ciut chrupie. To danie nie potrzebuje niesamowitej ilości przypraw, ot sól, pieprz, ciut ziół z ogrodu plus mnóstwo natki i cytryna. Możecie sobie spakować porcję tego dania do termosu i zabrać do pracy. Wystarczy wyciągnąć nogi ku słońcu na ławce przed biurem i zajadać ze smakiem. Zabieracie jedzenie do pracy, czy jadacie "w mieście" ?
Danie lekkie, acz sycące, pełne lata, smakuje świetnie nawet w upalny dzień, bo no cytryna i natka to doskonałe dodatki orzeźwiające każdą potrawę. Być może to nie jest jakoś szczególnie ortodoksyjna wersja "po grecku", ale cudna i prosta. Zróbcie koniecznie!Młoda kapusta z pomidorami i ryżem po grecku - Lehanorizo1200g młodej kapusty bez głąba i brzydkich liści30g oliwy extra virgin200g cebuli4 ząbki czosnku150g ryżu arborio200g wody + 2 łyżeczki domowej kostki warzywnejLUB 200g bulionu warzywnego700g malinowych pomidorów (2 duże) lub 700g pomidorów z puszki1 łyżeczka soli + świeżo mielony pieprzgarść posiekanego koperku i tymianku20-30g soku wyciśniętego z cytrynykilka łyżek posiekanej natkiKapustę pokrój w dość drobne kawałki. Cebulę posiekaj w średnią kostkę, czosnek w plasterki.Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ na grubej tarce, tak, by pozostała tylko skórka.W dużym garnku lub patelni wok zeszklij cebulę i czosnek na oliwie (ok 4-6 minut). Dodaj posiekaną kapustę, ryż, bulion. Duś pod przykryciem ok 15 minut, mieszając w trakcie.Dodaj pomidory, koperek, tymianek, sól i pieprz, duś kolejne 10 minut (ryż powinien już być kremowy), mieszając w trakcie. Tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny i posyp natką.Wersja na ThermomixDo naczynia miksującego włóż koperek i tymianek -> posiekaj 4x / obr 6, przełóż na talerzykDo naczynia miksującego włóż natkę posiekaj 4s/ obr 6, zgarnij kopystką, posiekaj 4s / obr 6, przełóż na talerzyk.Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ do miski na grubej tarce (możesz też je zmiksować w Thermomix - 10x / obr 8)Kapustę pokrój na ok 200g plastryWłóż do naczynia miksującego 400g kapusty-> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając w trakcie kopystką przełóż na VaromęDodaj kolejne 400g kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na VaromęDodaj ostatnie 400g kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na VaromęDo naczynia miksującego włóż połówki cebuli i czosnek -> posiekaj 5s / obr 5Zgarnij składniki ze ścianek naczynia, dodaj oliwę -> duś bez założonej miarki 4 min / 120stC / obr 1Przełóż do naczynia miksującego 400g kapusty z Varomy, dodaj ryż, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz, posiekany koperek i tymianek. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw przystawkę Varoma z 800g posiekanej kapusty.Duś 15 min / Varoma / obr 1 WSTECZNEPrzełóż kapustę z Varomy do naczynia miksującego, dodaj starte pomidory, wymieszaj kopystką-> duś 10 minut / 120stC / obr 1 WSTECZNEDodaj sok z cytryny, wymieszaj kopystką.Podawaj posiekane natką.