Wykonanie
W czerwcu króluje
młoda kapusta . Robię ją na wiele sposobów - klasycznie "ze słoneczkami" i
koperkiem, duszę
kapustę z
curry w
mleku kokosowym, podaję na ostro z chorizo . Tym razem lehanorizo
młoda kapusta na nutę grecką z
pomidorami i
ryżem. To świetne proste danie, idealne w środku lata na lekką wegańską kolację. Oczywiście u mnie w wersji na Thermomix, ale możecie zrobić tez klasycznie w garnku/na patelni.

Gdy słucham tego utworu, wyobrażam sobie bezkresne
drogi północnej Ameryki, otwarte szyby w samochodzie i wiatr we włosach, gaszący żar z nieba. Posłuchajcie ze mną "
Love & Hate" Michael Kiwanuka ...
Młoda kapusta i
pomidory to moja wielka miłość, na którychś wakacjach w Grecji, na warsztatach robiłam takie proste danie właśnie z
kapustą i
pomidorami ścieranymi na tarce" po grecku". Proste, zwyczajne danie, idealne na początek lata.Nie trzeba całego tego ambarasu z robieniem wielkich zakupów, wystarczy
kapusta, dwa duże
pomidory i garść
ryżu.
Ryż robi się nieco kremowy, a
kapusta wciąż ciut chrupie. To danie nie potrzebuje niesamowitej ilości przypraw, ot
sól,
pieprz, ciut
ziół z ogrodu plus mnóstwo
natki i
cytryna. Możecie sobie spakować porcję tego dania do termosu i zabrać do pracy. Wystarczy wyciągnąć nogi ku słońcu na ławce przed biurem i zajadać ze smakiem. Zabieracie jedzenie do pracy, czy jadacie "w
mieście" ?

Danie lekkie, acz sycące, pełne lata, smakuje świetnie nawet w upalny dzień, bo no
cytryna i
natka to doskonałe dodatki orzeźwiające każdą potrawę. Być może to nie jest jakoś szczególnie ortodoksyjna wersja "po grecku", ale cudna i prosta. Zróbcie koniecznie!
Młoda kapusta z
pomidorami i
ryżem po grecku - Lehanorizo1200g
młodej kapusty bez głąba i brzydkich liści30g
oliwy extra virgin200g
cebuli4 ząbki
czosnku150g
ryżu arborio200g
wody + 2 łyżeczki domowej kostki warzywnejLUB 200g
bulionu warzywnego700g
malinowych pomidorów (2 duże) lub 700g
pomidorów z puszki1 łyżeczka
soli + świeżo mielony
pieprzgarść posiekanego
koperku i
tymianku20-30g soku wyciśniętego z
cytrynykilka łyżek posiekanej
natkiKapustę pokrój w dość drobne kawałki.
Cebulę posiekaj w średnią kostkę,
czosnek w plasterki.
Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ na grubej tarce, tak, by pozostała tylko skórka.W dużym garnku lub patelni wok zeszklij
cebulę i
czosnek na
oliwie (ok 4-6 minut). Dodaj posiekaną
kapustę,
ryż,
bulion. Duś pod przykryciem ok 15 minut, mieszając w trakcie.Dodaj
pomidory,
koperek,
tymianek,
sól i
pieprz, duś kolejne 10 minut (
ryż powinien już być kremowy), mieszając w trakcie. Tuż przed podaniem wmieszaj
sok z cytryny i posyp
natką.Wersja na ThermomixDo naczynia miksującego włóż
koperek i
tymianek -> posiekaj 4x / obr 6, przełóż na talerzykDo naczynia miksującego włóż
natkę posiekaj 4s/ obr 6, zgarnij kopystką, posiekaj 4s / obr 6, przełóż na talerzyk.
Pomidory przekrój w poprzek na pół i zetrzyj miąższ do miski na grubej tarce (możesz też je zmiksować w Thermomix - 10x / obr 8)
Kapustę pokrój na ok 200g plastryWłóż do naczynia miksującego 400g
kapusty-> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając w trakcie kopystką przełóż na VaromęDodaj kolejne 400g
kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na VaromęDodaj ostatnie 400g
kapusty -> posiekaj 10s / obr 4 - mieszając kopystką, przełóż na VaromęDo naczynia miksującego włóż połówki
cebuli i
czosnek -> posiekaj 5s / obr 5Zgarnij składniki ze ścianek naczynia, dodaj
oliwę -> duś bez założonej miarki 4 min / 120stC / obr 1Przełóż do naczynia miksującego 400g
kapusty z Varomy, dodaj
ryż,
wodę, koncentrat
bulionu warzywnego,
sól i świeżo mielony
pieprz, posiekany
koperek i
tymianek. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw przystawkę Varoma z 800g posiekanej
kapusty.Duś 15 min / Varoma / obr 1 WSTECZNEPrzełóż
kapustę z Varomy do naczynia miksującego, dodaj starte
pomidory, wymieszaj kopystką-> duś 10 minut / 120stC / obr 1 WSTECZNEDodaj
sok z cytryny, wymieszaj kopystką.Podawaj posiekane
natką.