Wykonanie
Wiosna w kuchni jest cudowna. Lato i jesień też ale wiosną wszystkie
młode warzywa smakują wybornie i niepowtarzalnie. Jednym z nich jest
młoda kapusta. Tak niewiele trzeba, żeby to danie uczynić wyjątkowym. Wystarczy odrobina przypraw i
soku z cytryny. I
koperek. Tak, bez
koperku kapusta nie smakowałaby tak wspaniale. Pieczona
karkówka to oczywiście moje zestawienie ale naprawdę to się świetnie komponowało. Bardzo polecam, korzystajcie bo
kapusta jest
młoda tylko przez chwilę.

Składniki na
mięso:1,5 kg
karkówki3 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprzsuszony
tymianekMięso natrzeć
czosnkiem,
solą i
pieprzem, spryskać
oliwą i posypać
tymiankiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do brytfanki. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 90 minut, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15 min, żeby
mięso się zarumieniło. Pozostawić
karkówkę na 15 min, i dopiero wtedy kroić na plastry.Składniki na
kapustę:2 główki
młodej kapusty1
cebuladuży pęczek
koperkusok z połowy
cytrynysól i
pieprz2 łyżki
masłaszklanka
bulionu warzywnegoKapustę posiekać, zalać
wodą, zagotować i odcedzić. Wrzucić
kapustę do garnka, dodać
cebulę, podlać
bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Gdy płyn już wyparuje dodać
koperek i
masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z plastrami
karkówki.Smacznego:)