ßßß
Składniki na mięso:1,5 kg karkówki3 ząbki czosnkuoliwasól, pieprzsuszony tymianekMięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, spryskać oliwą i posypać tymiankiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do brytfanki. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 90 minut, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15 min, żeby mięso się zarumieniło. Pozostawić karkówkę na 15 min, i dopiero wtedy kroić na plastry.Składniki na kapustę:2 główki młodej kapusty1 cebuladuży pęczek koperkusok z połowy cytrynysól i pieprz2 łyżki masłaszklanka bulionu warzywnegoKapustę posiekać, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Wrzucić kapustę do garnka, dodać cebulę, podlać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gdy płyn już wyparuje dodać koperek i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z plastrami karkówki.Smacznego:)