Wykonanie
Każdy lubi dobrze zjeść. Dzieci też i nie oznacza to pałaszowania
parówek, frytek czy pizzy. Maluchom można przygotować ciekawe i dobre jedzenie. Wymaga to jednak odrobiny chęci oraz czasu. Jednym z takich dań jest risotto .Risotto dla malucha – przepis:5 łyżek
ryżu do risotto1 duży
pomidor malinowy2 łyżeczki
oliwy z oliwek40-60 ml
bulionu warzywnego1 łyżka drobno posiekanej
cebuli1 łyżka drobno posiekanej
natkipół plasterka
szynkisól,
pieprz,
tymianek, odrobina
parmezanuCebulę podsmażamy na
oliwie, dodajemy posiekany, obrany ze skórki
pomidor i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy
ryż oraz
przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Po 1-2 minutach dolewamy
bulion i dodajemy
natkę z
pietruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż
ryż będzie miękki. Do miarki do dawkowania
syropu nakładamy
ryż po czym wykładamy go na talerz. Przed podaniem posypujemy risotto odrobiną
parmezanu i ozdabiamy
szynką.
