ßßß
Składniki:1,5 kg pomidorów malinowych lub 800 g pomidorów w sosie własnym, bez skórki1 litr bulionu warzywnego lub wody1 duża cebula2 ząbki czosnku2 marchwie1 łodyga selera naciowego ( ale nie jest to konieczne)1 łyżka brązowego cukru1 listek laurowy100 g ugotowanego ryżu brązowegokoperek, natka pietruszki, pieprz, sóljogurt do dekoracji
Rozgrzać oliwę w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać pokrojoną cebulę i dusić, pod przykryciem, około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodać czosnek, pokrojoną marchew, seler, pokrojone pomidory, brazowy cukier, listek laurowy i wlać bulion. Całość gotować na wolnym ogniu przez 50 minut.
Następnie zmiksować zupę blenderem na gładko, dodać ugotowany ryż, posiekany koperek, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z dodatkiem odrobiny jogurtu lub śmietany.Polecam również pomidorówkę z makaronem oraz z dodatkiem sera mozarellaSmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: